kontakt

Koji ventilator odabrati za kupaonicu? 

Tipične kupanice imaju malu površinu i iz tog razloga se, prilikom kupanja, kupanica brzo napuni parom a vlaga se taloži na stropu i zidovima. Prskanje vode, kondenzacija i para dovode do nikome dragih pojava, plijesni, neugodnih mirisa, štetnih malih insekata i njihovih štetnih izlučevina. Kako bi to spriječili, imate na tržištu cijeli niz ventilatora s različitim karakteristikama koji će vam pomoći u razvjetravanju vaše kupaonice. 

Kupaonski ventilator je ventilacijski uređaj koji uklanja višak vlage iz prostora (kupaonica, tuš kabina, praonica) te je izmjenjuje sa svježim zrakom izvana. Ventilatori su posebno važni za prostore koji nemaju prirodni izvor zračenja, prozore. Dobar kupaonski ventilator ne samo da osvježava ustajali zrak već i sprječava kondenzaciju, uklanja neugodne mirise i sprječava stvaranje plijesni.  Iz tih razloga, svaka kupanica bi trebala imati instaliran ventilacijski uređaj. 

VRSTE KUPAONSKIH VENTILATORA 

Različite su vrste kupaonskih ventilatora pa ih tako možemo podijeliti na kanalne i aksijalne, radijatorske i krovne, što je određeno značajkama njihove primjene.  

AKSIJALNI VENTILATORI

Oni su kotač s konzolnim lopaticama koji se nalazi u cilindričnom kućištu. Radno kolo se postavlja na os elektromotora. Kada se kotač okreće, lopatice hvataju zrak i pomiču se u aksijalnom smjeru. Aksijalni modeli pokazuju dovoljno veću učinkovitost rada u usporedbi s drugim uređajima – kapacitet više od 100 kubičnih metara na sat, ali imaju karakteristike niskog tlaka. Mogu se postaviti izravno u zid. Nedostaci ovih ventilatora uključuju višu razinu buke koja često doseže 30-50 dB. 

RADIJALNI VENTILATORI

Ventilatori ove vrste su kotač s oštricom, koji se nalazi u spiralnom kućištu. Kada se kotač okreće, zrak ulazi u otvore između lopatica, prati periferiju kotača lopatice u radijalnom smjeru, stisne se i pod utjecajem centrifugalne sile odbacuje u posebno spiralno kućište i zatim ulazi u ispusni otvor. U sustavima hlađenja i ventilacije koriste se najtiši kupaonski ventilatori, radijalnog tipa, jednostruki ili dvostruki usisni, s lopaticama koje su savijene naprijed ili natrag.

CENTRIFUGALNI RADIJATORI

Ventilatori s centrifugalnim kanalima stekli su veliku popularnost zbog svoje prikladne uporabe uz priličnu jednostavnost. Kanalski ventilatori za kupaonicu koriste se kada je površina prostorije veća od 15 četvornih metara.

Sami uređaji su prilično moćni, a razina buke je niska. Bešumni kanalski ispušni ventilatori za kupaonice dizajnirani su za postavljanje u protočni put ventilacijskog sustava. Dolaze u pravokutnim ili okruglim dijelovima. Obično je ventilator za kanal instaliran ispod stropa i skriven iza gipsanih ploča. Preporučljivo je odabrati polukrute ili krute cijevi jer se njihov dizajn smatra pouzdanijim od fleksibilnih kanala – to osigurava dulji vijek trajanja. Centrifugalni ventilator može se montirati na sredini kanala ili ispred ulaza zraka. Iako potonja opcija nije baš prikladna, jer zahtijeva ugradnju anemostata, koji sprječava ulazak kondenzata u ventilacijski sustav. Međutim, u prvoj situaciji postoje i nedostaci – zbog aerodinamičkog otpora zračnih kanala, morate instalirati snažniji ventilator.

KROVNI VENTILATORI 

Krovne nape se postavljaju na krovove stambenih zgrada. Krovne ventilatorske jedinice sastoje se od ventilatora, elektromotora, antivibracijskih jastučića, kao i uređaja za automatsko upravljanje, koji su zatvoreni u jedno kućište. Ovi uređaji koriste aksijalne višestruke ili radijalne uređaje s jednostranim ili dvostranim usisnim noževima.

ZNAČAJKE VENTILATORA KOJE TREBATE UZETI U OBZIR PRI KUPNJI

Prilikom odabira ventilatora za kupaonicu morate imati na umu parametre i tehničke karakteristike, kao što su izmjena i performanse zraka, razina buke i sigurnost u odnosu na okruženje zasićeno vlagom kao i funkcionalnost uređaja i omjer cijene i kvalitete.

UČINKOVITOST 

Kako bi izračunali potrebnu učinkovitost ventilatora za vašu kupanicu trebat će vam volumen prostorije i učestalost izmjene zraka – broj izmjene zraka po satu. Pomoću ovog izračuna dobit ćete i potrebnu snagu ventilatora. Volumen prostorije izračunat ćete množenjem duljine prostorije s njezinom širinom i visinom te rezultat zaokružite prema gore.  Kako bi dobili učinak ventilatora pomnožite volumen prostorije s brojem izmjena zraka u jednom satu. Učestalost izmjene zraka za kupaonicu, prema građevinskim propisima je 6-8. 6 ako 1-3 osobe koriste kupaonicu, a 8 ako je više od 3. Stopa izmjene zraka za WC bit će 6-10. Praksa pokazuje da je bolje uzeti ventilator koji ima neznatno veće tehničke parametre od izračunatih. Učinak kupaonskih ventilatora je 95-100m3/h. 

BUKA

Uređaj ne bi smio prelaziti 30 dB jer buka veća od toga iritira ljudsku psihu. Buka se može smanjiti ugradnjom prigušivača iza ventilatora ili oblaganjem unutarnje površine kanala materijalom koji apsorbira zvuk ali to nosi dodatne radnje i prilagođavanja kao i troškove. 

SIGURNOSNO PITANJE 

Ventilator treba imati napu koja će ga štititi od ulaska vlage u uređaj. Ventilator je električni uređaj a kupaonica je uvijek pod vlagom. Dodir s nezaštićenim dijelovima uređaja ili prekidača za vodu može uzrokovati kratki spoj ili požar. Da izbjegnete ovako neželjene posljedice u trgovinama izaberite ventilatore dizajnirane upravo za kupaonicu te su u skladu s tim i označeni.  Radi potpune sigurnosti, kupaonski ventilatori koriste pretežno napon od 24 V. 

FUNKCIONALNOST 

Funkcionalnost je svakako značajka na koju bi dodatno trebali obratiti pažnju prilikom kupovine. Dvije su vrste kupaonskih napa – automatske i standardne. Standardni ventilatori su obični aksijalni sustavi s nepovratnim ventilom koji blokira protok ispušnog zraka natrag u prostoriju. Oni rade jednostavno. Kada je svjetlo uključeno oni rade u isto vrijeme a kada se svjetlo izgasi on se zaustavlja s radom. Nije baš uvijek praktično, pogotovo kad je razina vlage vrlo visoka jer on neće moći u tako kratkom vremenu ukloniti sav vlažan zrak iz kupaonice.  

Automatski ventilatori su bolji i samim time, skuplji. Opremnljeni su posebnim mjeračima vremena za podešavanje uređaja na određeno vrijeme rada. Ventilator sa senzorom vlažnosti i timerom će se uključiti kada vlažnost poraste iznad postavljene granice i isključit će se nakon vremenskog razdoblja koje odredite.

OMJER CIJENA I KVALITETA 

Visoke tehničke specifikacije ne znače uvijek i dugotrajan rad uređaja. Ponude poznatih proizvođača te recenzije zadovoljnih potošača svakako će pomoći kod odabira.  Potvrda kvalitete je usklađenost ventilatora sa standardima kvalitete i dostupnost potvrda posebnih povjerenstava, jamstvenih dokumenata i oznaka koje ukazuju na klasu zaštite a počinje od najniže IP-34. Kvalitetan ventilator nije uvijek skup, čak i najjeftiniji, najjednostavniji domaći uređaji radit će uspješno nekoliko godina a vi uvijek možete kupiti i skuplji s većim brojem funkcionalnosti. 

Nakon svega rečenog, nadamo se da smo vam barem malo skrenuli pažnju na važnost pravilnog odabira kupaonskog ventilatora, uzimajući u obzir njegovu funkciju u kupaonici. Za sva pitanja i nedoumice slobodno nam se javite. 

POvezani članci

Prethodno
Sljedeće

Katalozi

Prelistajte brojne kataloge naših dobavljača i naručite potrebnu rasvjetu i elektromaterijal za Vas.

Svaki proizvod koji pronađete u jednom od kataloga, a ne nalazi se u shop-u možete naručiti putem e-mail adrese: info@culic.net.

Prethodno
Sljedeće
Ul. Petra Hektorovića 31, 21210, Solin